Η Συμφωνία της Σενεγαλέζικης Μπανάνας

– Dad, I am considering a career in organized crime.

– Government or private sector?

(αγγλική γελοιογραφία)

Στο γραφείο του Σενεγαλέζου υπουργού επικρατούσε αναστάτωση. Υφυπουργοί, σύμβουλοι, γραμματείς, φύλαρχοι, εμπορευάμενοι, συνδικαλιστές και άλλοι σημαντικοί stakeholders είχαν καταλάβει τις μπαμπού καρέκλες της αίθουσας συσκέψεων, αλυχτώντας σαν σκυλιά του Μπάσκερβιλ.

– Υπουργέ μου, το θέμα είναι σοβαρό. Εδώ μιλάμε για το μεγαλύτερο φορτίο μπανάνας που έχει παραχθεί ποτέ.

– Το γνωρίζω, τι θέλετε να κάνω? Θα περιμένουμε να έρθει ο Ξένος.

– Ναι, αλλά τι θα του προτείνετε?

– Tι θα του προτείνω? Ότι συμφέρει τη χώρα, τι άλλο? Αμφιβάλετε ότι για αυτό είμαι εδώ, Φύλαρχε?

–          Φυσικά και για αυτό είστε εδώ, μουρμούρισε παθιάρικα η Ε.Γ.ΚΑ.ΧΑ.ΥΠ (Ειδική Γραμματέας Καθησυχασμού και Χαλάρωσης Υπουργού), τρίβοντας απαλά με τα μαύρα μακριά της δάχτυλα τις γούνινες ωμοπλάτες του Υπουργού.

–          Κύριε Υπουργέ, κανείς δεν αμφισβητεί το ρόλο σας. Όμως θα πρέπει να διασφαλιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Εδώ υπάρχουν συμφέροντα. Οι μπανανοπαραγωγοί, οι εργάτες, οι μεταφορείς, οι Φύλαρχοι, το κράτος …

–          Κύριε Υπουργέ, ήρθε ο Ξένος! μούγκρισε ο Γ.Υ.Κ. (Γραμματέας Υποδοχής Καλεσμένων).

Σιωπή απλώθηκε παντού. Κρατώντας μια δερμάτινη samsonite, με τον ιδρώτα να στάζει κάτω από το κομοδινί περουκίνι του, έκανε τη θεατρική του είσοδο ο μπαρμπουνοκέφαλος Ξένος. Όλοι υποκλίθηκαν.

–          Good morning! It is a pleasure to be here.

–          Λέει ότι χαίρεται πολύ που μας βλέπει, μετέφρασε ο Υπουργός.

Ο Ξένος τοποθετήθηκε στην κορυφή του τραπεζιού, απέναντι ακριβώς από τον Υπουργό. Όλοι έκατσαν αμίλητοι στις θέσεις τους και για μια στιγμή το μόνο που ακουγόταν στην αίθουσα ήταν το φλατ-φλατ που έκαναν οι ταλαιπωρημένες σαγιονάρες της Υ.Ε.Σ.(Υπηρέτρια Επί των Συσκέψεων) καθώς περιφερόταν γύρω από το τραπέζι γεμίζοντας τα ποτήρια όλων με χυμό Amita Motion.

– I have an appointment in Congo in 6 hours. So it would be better to finish this quickly, ανακοίνωσε ο Ξένος.

– Λέει ότι οι μπανάνες τον ενδιαφέρουν πολύ, αλλά έχει προτάσεις και από το Κονγκό, έκανε τη μετάφραση ο Υπουργός, και γυρνώντας προς τον Ξένο του είπε χαμογελώντας:

– Give us a price.

– I buy the bananas for twenty million dollars. I pay the transportation cost.

– Δίνει πέντε εκατομμύρια δολάρια για τις μπανάνες, αλλά τα μεταφορικά θα τα πληρώσουμε εμείς. Τον πούστη, μπινελίκωσε ο Υπουργός.

– Πέντε εκατομμύρια είναι ανέκδοτο, φώναξε ο Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.ΣΕ.ΜΠΑ.(Ειδικός Σύμβουλος Προώθησης Σενεγαλέζικης Μπανάνας)! Ποιος θα πρωτοπληρωθεί?

– Μα καλά, μας κοροϊδεύει? Εδώ μιλάμε για δέκα χιλιάδες κοντέινερ μπανάνας. Την μεγαλύτερη ποσότητα που συγκεντρώθηκε ποτέ, διαμαρτυρήθηκε ο Πρόεδρος των Μπανανοπαραγωγών Ανατολικής Σενεγάλης, χαϊδεύοντας έντεχνα τα σφριγηλά καπούλια της Υ.Ε.Σ. καθώς αυτή έσκυβε να του ξαναγεμίσει το ποτήρι.

– Ησυχία! Σιωπή όλοι! Δίνουμε στον Ξένο εικόνα τριτοκοσμικής χώρας!, τους επέπληξε ο Υπουργός. Give us 30 million!, φώναξε στον ξένο.

– Twenty five million and you’ve got a deal.

Όλη η αίθουσα, και ο Ξένος μαζί, κρεμόταν από τα τσιμπουκόχειλα του Υπουργού.

–          Τον πίεσα όσο μπορούσα. Ο Ξένος δίνει δέκα εκατομμύρια και τα μεταφορικά δικά μας!

–          Δέκα εκατομμύρια! Καλύτερα να τις φάμε εμείς! επιτέθηκε ο Αντιπρόεδρος των Μεταφορέων Σενεγαλέζικης Μπανάνας. Εμείς πόσα από αυτά θα πάρουμε?

–           Όταν επέμενα να γυρίσουμε τις καλλιέργειες σε μάνγκο, πέσατε όλοι να με φάτε. Ορίστε τώρα τα αποτελέσματα, δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Σενεγαλέζικου Μάνγκο και Φρούτων του Πάθους.

–          Έχετε δίκιο, κύριοι! Θα του πω ότι αποκλείεται. “I accept, mister”, δήλωσε ο Υπουργός στον Ξένο.

–          I am really glad we have reached an agreement, είπε ο Ξένος και σηκώθηκε από την καρέκλα του.

–          Λέει ότι οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν. Θα αγοράσει μπανάνες από το Κονγκό. Τις δικές μας να τις βάλουμε στον κώλο μας.

–          Σταματήστε τον, Υπουργέ! Τι θα τις κάνουμε τόσες μπανάνες αν δεν τις πάρει αυτός? ικέτεψε ο Πρόεδρος των Μπανανοπαραγωγών.

–          Υπουργέ, κάντε κάτι, ούρλιαξαν οι Φύλαρχοι. Από αυτή τη συμφωνία περιμένουν οι τοπικές κοινωνίες για να αναπτυχθούν.

–          Ησυχία!!

Νεκρική σιγή απλώθηκε παντού. Ο Ξένος κοντοστάθηκε μπροστά στον Υπουργό.

–          Mister, I will send you the signed agreement by tomorrow afternoon via email. I will now prepare a draft, please wait for me in your car. Του είπα ότι αν δεν κάνει κάτι καλύτερο θα τον διαμελίσω σε ειδική δημόσια τελετή στην κεντρική πλατεία του Ντακάρ.

Όλα τα μάτια στράφηκαν τώρα στον Ξένο. Καταλάβαινε άραγε ότι η ζωή του κρεμόταν από μια μπανανόφλουδα? Και τι θα έκανε? Κι αν ακόμα τον διαμελίζανε (που θα ήταν σίγουρα ένα διασκεδαστικό event), μετά ποιός θα αγόραζε τις μπανάνες?

–          I will be waiting for your email, Minister. And please, send me also your bank account.

–          Λέει ότι δίνει είκοσι εκατομμύρια και τα μεταφορικά δικά του. Αν δεν θέλουμε, καλύτερα να τον διαμελίσουμε τώρα.

–          Deal, deal, ούρλιαξαν όλοι την μοναδική αγγλική λέξη που είχαν καταφέρει να μάθουν, βλέποντας το Φερεντίνο από τη δορυφορική τηλεόραση.

Κάτω από τις ιαχές και τους πανηγυρισμούς των παρευρισκομένων, ο Υπουργός πρότεινε το χέρι του στον Ξένο και σφίγγοντάς το εγκάρδια είπε:

–          It’s a deal, Mister!!

Όλοι χειροκρότησαν θερμά τον δεινό διαπραγματευτή Υπουργό, πανηγυρίζοντας το κλείσιμο της ιστορικής συμφωνίας της Σενεγαλέζικης Μπανάνας.

——————————————-

Στην αίθουσα συσκέψεων βρίσκονταν πλέον μόνο τρεις άνθρωποι. Ο Υπουργός απολάμβανε τις υπηρεσίες της Ε.Γ.ΚΑ.ΧΑ.ΥΠ, η οποία προσέφερε ταντρικό μασάζ στους προσαγωγούς του Υπουργού, ο οποίος με τη σειρά του υπαγόρευε με στεντόρια φωνή στον Ε.Γ.ΚΑ.ΔΕ.Τ. (Εντεταλμένος Γραμματέας Καταγραφής Δελτίων Τύπου) την σχετική ανακοίνωση:

«Η Νέα Κυβέρνηση της Σενεγάλης και ο Υπουργός Κίτρινων Φρούτων έχουν τη χαρά και την τιμή να ανακοινώσουν την υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας, για την πώληση του μεγαλύτερου φορτίου Σενεγαλέζικης Μπανάνας που διακινήθηκε ποτέ. Η Κυβέρνηση, εφαρμόζοντας, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες της, συμμετοχικές διαδικασίες, επέτυχε, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων φορέων την υπογραφή αυτής της ιστορικής σύμβασης που ανοίγει μια νέα σελίδα στο εξαγωγικό εμπόριο της Σενεγάλης. Μια νέα σελίδα για τον μπανανοπαραγωγό, τον εργάτη, τον κτηματία, τον μεταφορέα, τον Φύλαρχο. Με διαφάνεια, με υπευθυνότητα, με δημοκρατικότητα, η Κυβέρνηση της Σενεγάλης όχι μόνο κατάφερε να διασφαλίσει πόρους απαραίτητους για την αγροτική και περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά έδωσε και το στίγμα της στο διεθνές στερέωμα, μιας ανεξάρτητης και σταθερής Δημοκρατίας, μιας χώρας που ξέρει να δίνει, αλλά ξέρει και να διεκδικεί. Η συμφωνία αυτή, που αποτελεί ορόσημο στην Ιστορία της χώρας, δεν αποτελεί μόνο επίτευγμα της σημερινής Κυβέρνησης, αποτελεί κατόρθωμα όλου του Σενεγαλέζικου λαού, για το οποίο θα πρέπει όλοι να είμαστε υπερήφανοι.»

–          Πώς σου φαίνεται, Ε.Γ.ΚΑ.ΧΑ.ΥΠ?

Σηκώνοντας ελαφρά τα μάτια της προς τον Υπουργό, και χωρίς να σταματήσει τον καλό της αγώνα, η Ε.Γ.ΚΑ.ΧΑ.ΥΠ απάντησε παθιάρικα:

– Εμπνευσμένο, Υπουργέ μου, πραγματικά εμπνευσμένο!

*Η ζωγραφιά: καθοδόν

** Μουσική Υπόκρουσις: Νικόλας Άσιμος – Εγώ με τις ιδέες μου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: