ΑλοιΦή Για ΓέΡους (Με συμφέρει?)

“- Τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία.
– Και ποιος τη φέρνει;
– Α, μέχρι εκεί ξέρω.”

(κυρία Δελαφράγκα)

Δέχομαι ερωτήματα από πολλές φίλες, σχετικά με το αν αξίζει κανείς, σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, να επενδύσει στην αγορά του βιβλίου του Ελευθερίου Λεβαντή. Πέρα από την όποια λογοτεχνική αξία ή απαξία του βιβλίου, αποτελεί άραγε αυτή η αγορά μια καλή οικονομική τοποθέτηση?
Ναι, φίλες μου! Αξίζει τα λεφτά του! Και θα σας το αναλύσω αμέσως:

Ξεκινάμε από ένα βασικό αξίωμα: Η Αλοιφή για Γέρους δεν είναι ένα μέτριο βιβλίο. Είναι ένα βιβλίο που είτε θα το λατρέψεις, είτε θα το μισήσεις. Δεν είναι δυνατόν να περάσει απαρατήρητο.

Άρα τα ενδεχόμενα είναι δύο:

Α. Περίπτωση πρώτη: Το βιβλίο πάει τρένο. Ακολουθεί 2η, 3η, 100η έκδοση, το βιβλίο γίνεται ανάρπαστο, μεταφράζεται εις την αγγλικήν, τη γερμανικήν, τη σανσκριτικήν, την νοηματικήν, κλπ. Καταλήγει παγκόσμιο best seller. Στον Ευριπίδη του Μανχάταν συρρέουν ουρές ηλικιωμένων περιμένοντας ένα αντίτυπο. Κάποιοι λιποθυμούν.

Ο Τράμπ αναγκάζεται να δηλώσει:

“From this day forward, it’s going to be only, Ointment for Elderly first”.

Ακολουθεί πανδαιμόνιο. Ο συγγραφέας λατρεύεται σαν τοτέμ. Γράφει δεκάδες βιβλία, περισσότερα κι από την εγκυκλοπαίδεια της Αντιγόνης Μεταξά.

Εσείς, κρατάτε στα χέρια σας ένα βιβλίο, από την πρώτη έκδοση, του πρώτου βιβλίου, με ιδιόχειρη αφιέρωση από τον συγγραφέα. Το βγάζετε για πώληση στο e-bay. Πέφτει το Internet. Η αρχική τιμή των 999 δολαρίων που βάλατε, γρήγορα φτάνει σε μερικά εκατομμύρια. Τρίβετε τα χέρια σας από ικανοποίηση. Έχετε εξασφαλίσει μια άνετη και πλούσια ζωή σε σας και τα δισέγγονά σας. Κι όλα αυτά, με μια μικρή επένδυση των 12 μόλις ευρώ.

Είστε ο ήρωας/η ηρωίδα της οικογένειας!

Β. Περίπτωση δεύτερη: Το βιβλίο πάει άπατο. Από την πρώτη έκδοση, πωλούνται ελάχιστα αντίτυπα. Οι αγοραστές, έξαλλοι με την κακή ποιότητα του βιβλίου, το χρησιμοποιούν για προσάναμμα ή κόβουν τις σελίδες για την αποκομιδή των κακακίων του σκύλου τους. Μικρές ουρές αγανακτισμένων αναγνωστών σχηματίζονται έξω από τον εκδοτικό οίκο, διαμαρτυρόμενοι για το άθλιο περιεχόμενο. Εκδίδεται ένταλμα σύλληψης κατά του συγγραφέα και των εκδοτών για περιαγωγή σε κατάσταση νάρκωσης με σκοπό διάπραξης κακουργήματος (άρθρο 227 ΠΚ), απατηλή επίτευξη συνουσίας (άρθρο 341) και διατάραξη οικιακής ειρήνης (άρθρο 334).

Ο εκδοτικός οίκος χρεοκοπεί.

Την επόμενη μέρα, οι εκδότες αυτοκτονούν, κρεμασμένοι από το ταβάνι. Στα πόδια τους, τα τελευταία αντίτυπα της Αλοιφής, που τα χρησιμοποίησαν σαν σκαλάκια, για να ανέβουν στην αγχόνη. Τα τελευταία βιβλία κατάσχονται και καίγονται σε δημόσια τελετή, όπου πλήθος κόσμου χειροκροτεί εκστασιασμένο. Το βιβλίο αποκτά γρήγορα τη φήμη του καταραμένου, όπως και ο συγγραφέας του, που πεθαίνει στη φυλακή, χωρίς να ξαναγράψει τίποτα έκτοτε. Η ιστορία του βιβλίου γίνεται βιβλίο και ύστερα ταινία-block buster, με πρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντεπ, πλέον στα βαθιά του γεράματα.

Εσείς, κρατάτε στα χέρια σας ένα από τα δέκα εναπομείναντα βιβλία, από την πρώτη και μοναδική έκδοση, του πρώτου και μοναδικού βιβλίου, με ιδιόχειρη αφιέρωση από τον ίδιο τον συγγραφέα. Το βγάζετε για πώληση στο dark web. Επικοινωνούν μαζί σας πάμπλουτοι ανώμαλοι, σατανιστές, σουσέφ, ο Έλτον Τζον, κλπ. Το πουλάτε για μερικά εκατομμύρια δολάρια, σε έναν κρυπτο-αιρετικό πάστορα, που μένει μόνος με την σέκτα του στο Μαλιμπού, περιμένοντας την εισβολή των εξωγήινων. Τρίβετε τα χέρια σας από ικανοποίηση. Έχετε εξασφαλίσει μια άνετη και πλούσια ζωή , κλπ, κλπ, βλέπε ανωτέρω, περίπτωση πρώτη.

Νομίζω ότι και η πιο δύσπιστη φίλη καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται περί μιας απλής αγοράς. Πρόκειται περί επενδύσεως. Μιας επενδύσεως που είναι καταδικασμένη να επιτύχει!

* Υπόκρουσις: Το επίσημο διαφημιστικό τρέιλερ της Αλοιφής

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: