Ο Μεσήλιξ στον Πλανήτη των Εκπτώσεων

«Θα περνάμε όλοι πολύ καλύτερα, μόλις συνειδητοποιήσουμε ότι, σε αυτή τη ζωή, κάποιες μέρες θα είσαι το περιστέρι, και κάποιες μέρες θα είσαι το άγαλμα»

(Αγνώστου Μεσήλικα)

———————————–

-Το κουστούμι της βιτρίνας πόσο έχει?

– 135 ευρώ. Από 260. Εκπληκτική ευκαιρία. Eγγλέζικο μαλλί, σούπερ 100. Κορυφαία ποιότητα. Σας το λέω, γιατί κι εγώ σχεδιάστρια ρούχων είμαι (σε ένα μακρινό αστέρι, ο Υβ Σαιν Λωραν βάζει φωτιά στην κολεξιόν του κ γράφεται για προπτυχιακό στην Παν Σικ)

– Να το δοκιμάσω?

– Βεβαίως. Να δω αν έχω στο νούμερό σας (έλεγχος τίτλων στην αποθήκη, θόρυβος από κρεμάστρες, επιφώνημα έντονης έκπληξης) Α! Α! Α! Είστε πολύ τυχερός!!! Ένα τελευταίο. Για δοκιμάστε το. (χοντρός οδηγείται στο δοκιμαστήριο, ανάλαφρο τράβηγμα κουρτίνας, βγάλσιμο παππουτσιών, υποψία εσάνς καμαμπέρ, τσιτσίδωμα, βιαστικό ντύσιμο, θεατρική έξοδος με το χέρι στην τσέπη)

– Για να σας δω……….. Αχ, σας πάει τρέλα.

– Να δω και το γιλέκο? (φέρνει γιλέκο, το έχει έτοιμο, πάνω στον πάγκο)

– Το γιλέκο κάνει όλη τη διαφορά. Απλώς να ξέρετε ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στην τιμή.

– Τι εννοείτε?

– Το γιλέκο πωλείται χωριστά.

– Τσακώθηκε με το κοστούμι?

– Χαχαχα (στριφνό, κακότροπο). Το γιλέκο είναι additional, (ήθελε να πει «είναι αξεσουάρ, βρε βλάκα» αλλά την κέρδισε τo Μπρίτις Κάουνσιλ) και πωλείται χωριστά.

– Και πόσο πωλείται χωριστά?

– Είναι στα 95 ευρώ.

– Όσο δηλαδή το σακάκι κι ένα μπατζάκι.

– Δυστυχώς το γιλέκο δεν έχει έκπτωση.

– Α το κακόμοιρο. Κρίμα. Σκέφτομαι να πάρω σκέτο το κοστούμι. Χωρίς το γιλέκο.

– Χαχαχα (γέλιο-σφαλιάρα Αλέξις Κάρινγκτον όταν ανακοινώνει στον Μπλέικ ότι η Κριστλ έχει σοβαρό πρόβλημα στις ωοθήκες). Δυστυχώς δεν μπορείτε να πάρετε το κοστούμι χωρίς το γιλέκο. Πωλούνται μαζί, είναι σετ.

– Μα εσείς μολις μου είπατε ότι πωλούνται χωριστά.

– Χωριστά, όσον αφορά στην τιμή. Ως ένδυμα είναι ένα. Είναι σετ.

– Tότε γιατί δεν λέτε κατευθείαν «κοστούμι: 230 ευρώ», να τελειώνουμε?

– Γιατί το κοστούμι είναι κοστούμι και το γιλέκο γιλέκο. Άλλο το κοστούμι, άλλο το γιλέκο. Το κοστούμι δεν έχει απαραιτήτως γιλέκο.

– Να όμως που έχει.

– Δεν είναι έτσι. Τέλος πάντων, αν θέλετε μπορώ να σας κάνω μια καλύτερη τιμή. Για καθείστε να δω τι μπορώ να κάνω (κομπιουτεράκι με ενσωματωμένο φωτοβολταικό, πράξεις, δισταγμός, αναστεναγμός, ανακοίνωση αποτελεσμάτων). Θα σας κάνω ένα 10%.

– Δηλαδή στα 207 ευρώ το σετ.

– Χαχαχαχα (ύφος δασκάλας της πατριδογνωσίας στον Κωστάκη, που δεν ξέρει ότι η πρωτεύουσα της Αυστραλίας είναι η Καμπέρα), όχι βέβαια. Το 10% είναι στο γιλέκο. Το κοστούμι έχει ήδη έκπτωση.

– Πείτε το και ανησύχησα προς στιγμήν.

– Λοιπόν (επιλεκτική κώφωση), έχουμε και λέμε, γιλέκο μάλλινο, 95 ευρώ μείον 10% είναι 85,50, άντε να σας το αφήσω 85. Σας διαβεβαιώ ότι 85 ευρώ είναι τζάμπα.

– Και το κοστούμι άλλα 135, δηλαδή σύνολο 220 ευρώ.

– Όχι απαραίτητα. Το γιλέκο πωλείται χωριστά. Αν θέλετε μπορείτε να πάρετε μόνο το γιλέκο.

– Δηλαδή για να καταλάβω (επαγωγική λογική for dummies, ανακεφαλαίωση), το κοστούμι δεν πωλείται χωρίς το γιλέκο, αλλά το γιλέκο πωλείται και μόνο του. Σωστά? (ψάχνουμε δηλαδή είτε έναν κυμπάρη να αγοράσει το σετ, είτε ένα μαλάκα για να ξεφορτωθούμε το γιλέκο)

– Αυτό ακριβώς! Και ξέρετε, μπορεί το γιλέκο να είναι λίγο ιδιαίτερο, αλλά συνδυάζεται άψογα και χωρίς το κοστούμι. Σκεφτείτε το με ένα λευκό πουκάμισο ή με ένα καφέ σακάκι. Οπτασία. Απλά σκεφτείτε το. (το σκέφτεται, το συνδυάζει, το ξανασκέφτεται, αν το βάλεις με άσπρο πουκάμισο θα είσαι σαν μπαρτέντερ σε σαλούν στο Σαν Αντόνιο, αν το βάλεις με καφέ σακάκι θα είσαι σαν κτηνοτρόφος σε πανηγύρι του Αγίου Σπυριδώνου στο Μικρό Πάπιγκο, δε βγαίνει η άσκηση).

– Αφήστε το καλύτερα. Θα το ξανασκεφτώ. Θα ξαναπεράσω την επόμενη εβδομάδα. Ίσως μέχρι τότε να έχει βρεθεί κάποιος και να έχει πάρει μόνο το γιλέκο. Οπότε θα έρθω να πάρω το κοστούμι.

– Χαχαχαχα (μικρό, χοντρό, ηλίθιο κουτάβι). Αυτό αποκλείεται. Το κοστούμι πωλείται μόνο με το γιλέκο.

– Συγγνώμη δηλαδή. Αν έρθει τώρα, τώρα που μιλάμε, ένας παλαβός και αγοράσει το γιλέκο. Το αγόρασε το γιλέκο. Πάει το γιλέκο. Μένει το κοστούμι. Το τελευταίο κοστούμι. Μόνο του. Χωρίς το γιλέκο. Πώς θα μου το πουλήσετε?

– Με το γιλέκο. Έχουμε κι άλλα γιλέκα.

– Δηλαδή, για να καταλάβω, έχετε αγοράσει περισσότερα γιλέκα από κοστούμια? (φέρτε μου να γνωρίσω τον Procurement Director, κι ας αγοράσω και το γιλέκο)

– Βεβαίως. Άλλωστε σας το είπα. Πωλείται χωριστά.

– Και αν ενδιαμέσως, λέω τώρα, θεωρητικά μιλάμε, έρθει ένας τρελός και πάρει όλα τα γιλέκα. Για τον εαυτό του, για τον αδερφό του, για τον ξάδερφό του στο χωριό, για τις Απόκριες, δεν ξέρω. Πάντως μπήκε μέσα και πήρε όλα τα γιλέκα. Και χωρίς την έκπτωση. Ξερά. Κασέρι. Ήρθε και αγόρασε όλα τα γιλέκα. Τότε τι γίνεται?

– Θα παραγγείλουμε καινούργια. (σου λέει, αφού τραβάει το προιόν, τι θα κάνω, θα το σταματήσω? Γιλέκο που πωλείται δεν αλλάζει)

– Αν έρθω ενδιαμέσως, δηλαδή αφού τα πουλήσετε τα γιλέκα και πριν παραλάβετε τα καινούργια, τότε τι γίνεται?

– Χμμ (σουντόκου για δυνατούς λύτες). Αν τώρα εσείς έρθετε ενδιαμέσως, μιλάμε όμως για εντελώς ενδιαμέσως – και πάντα εντός της περιόδου των εκπτώσεων – και έχουμε πουλήσει όλα τα γιλέκα, τότε φαντάζομαι ότι θα μπορείτε να το αγοράσετε το κοστούμι και μόνο του.

– Τότε θα κοιτάξω να έρθω ενδιαμέσως. Γιαυτό άλλωστε λέγονται και ενδιάμεσες εκπτώσεις, έτσι δεν είναι? (θριαμβευτικό βλέμμα Γιάννη Καπετάνιου, μόλις έχει τελειώσει η πρεμιέρα στο Δελφινάριο)

– Φαντάζομαι πως ναι. (Κούραση, αηδία και μαύροι κύκλοι στα μάτια, 9 βαθμών στην κλίμακα Χρήστου Πάρλα)

Συννενοηθήκαμε.

Υ.Γ.1 Η ζωγραφιά, όπως πάντα του μετρ Βασίλη. Το Νόημα της Ζωής.

Υ.Γ.2. Μουσική Υπόκρουσις: ZZ TOP – Sharp Dressed Man

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: