Τα Έξυπνα Κιλά

«Η ηλιθιότητα, ο εγωισμός και η καλή υγεία αποτελούν τις τρεις προϋποθέσεις της ευτυχίας. Βεβαίως, αν σου λείπει η ηλιθιότητα, τα υπόλοιπα δύο από μόνα τους δεν παίζουν και ιδιαίτερο ρόλο»

Julian Barnes

Είχα μια θεία πολύ αγαπημένη, πολύ ξεροκέφαλη και πολύ χουνδρή, που είχε με τη σειρά της μια κόρη, χουνδρή κι αυτή και αγαπημένη. Η κόρη μεγάλωσε και γαμπρό δεν έβρισκε, κι η θεία η Ηλέκτρα μαράζωνε στη σκέψη ότι θα αναγκαστεί στο τέλος να φωνάξει τον μπαρμπά Γιάννη τον ξυλουργό, να της φτιάξει ένα ραφάκι, να την βάλουνε πάνω. Δυο μήνους πριν πατήσει τα 40 (η κόρη, όχι η θεία), γνώρισε έναν μηχανικό από το Κοκκώνι, χρυσό παιδί και μπαμπάτσικο, έρωτας κεραυνοβόλος, με την πρώτη μπουκιά. Ο μηχανικός όμως είχε βρει θέση σε μια εταιρία στο Ντίσελντορφ και σε ένα μήνα έλεγε το συμβόλαιο ότι έπρεπε να παρουσιαστεί εκεί και να πιάσει δουλειά. Έτσι λοιπόν, τα δύο πιτσουνάκια αποφάσισαν να επισπεύσουν τον γάμο και να παντρευτούνε άμεσα, 3 εβδομάδες μετά, στον Ι.Ν. των Αγίων Αποστόλων στην Κόρινθο.

Ο αρχικός ενθουσιασμός της θείας μου επισκιάστηκε γρήγορα από την ταχύτητα των εξελίξεων. Ο γάμος θα γινότανε σε τρεις βδομάδες και η θεία η Ηλέκτρα ήθελε ντε και καλά να εμφανιστεί στον γάμο μοντελάκι [να ενημερώσω εδώ ότι σύμφωνα με το έθιμο στην Κορινθία, όταν η πεθερά της νύφης είναι χουνδρή, τραγουδάνε όλοι στο τραπέζι «Στου παιδιού μου την χαρά, φέραν τον ελέφαντά», απαίσιο, το ξέρω, κι εγώ ως χουνδρός συμπάσχω, αλλά αυτά κάνουνε, αυτά σας λέω].

Έτσι λοιπόν, η θεία η Ηλέκτρα αποφάσισε να χάσει τουλάχιστον 20 κιλά σε 21 ήμερες – και χωρίς να δέχεται να την ακρωτηριάσουμε – γεγονός που καθιστούσε την άσκηση ακόμα πιο δυσεπίλυτη. Στις δύσκολες όμως στιγμές της ζωής μας, έχω παρατηρήσει ότι εμφανίζεται πάντα – ως από μηχανής Χουνδρός – ένας φίλος ή φίλη, που έχει μια λύση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μας, μια λύση την οποία συνήθως την γραπώνουμε ως σανίδα σωτηρίας και – σχεδόν πάντα – το μετανιώνουμε πικρά.

Η γειτόνισσα της θείας, η κυρά Ιουλία, είχε δει στην τηλεόραση ότι κυκλοφορούσαν κάτι θαυματουργά χάπια, με την επωνυμία «Τα Έξυπνα Κιλά». Ο τηλεπωλητής υποσχόταν απώλεια βάρους 15 κιλών μέσα σε τρεις εβδομάδες, δηλαδή 5 κιλά την εβδομάδα, ένα πραγματικό θαύμα της επιστήμης, αν και η τελική απώλεια παρέμενε δυστυχώς 5 κιλά κάτω από την συνολική τιμή-στόχο. Η διαφήμιση ήταν διανθισμένη με ιστορίες εξαιρετικά κομψών κυριών, που χρησιμοποίησαν τα «Έξυπνα Κιλά» και πίνανε νερωμένο κουρκουμά στο όνομά τους. Μάλιστα, η Μαρία Κ. από τα Πετράλωνα και η Ελένη Σ. από το Λασίθι επεδείκνυαν και φωτογραφίες τους προ του αδυνατίσματος, ως αδιάσειστα πειστήρια για την αποτελεσματικότητα του προϊόντος.

Ο γάμος πλησίαζε απειλητικά, η θεία είχε ξεμείνει από επιλογές, το ίδιο βράδυ στην τηλεόραση εμφανίστηκε η μικροκαμωμένη μεσήλικας Ισμήνη Φ. από το Χιλιομόδι που έχασε 18 ολόκληρα κιλά σε 3 εβδομάδες, μεταμορφούμενη από ανθρωπάκι της Μισελέν σε Σωτήρη Μουστάκα, δεν ήθελε και πολύ η Ηλέκτρα, καβάλησε το ΚΤΕΛ, πήγε Αθήνα στην έδρα της αποθήκης και ψώνισε δύο κουτάκια από τα «Έξυπνα Κιλά» και δώρο mini-μασαζοκορσέ (οι μπαταρίες πωλούντο εξτρά). Έφαγε μάλιστα και ένα καθοδόν, ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο η ευεργετική τους δράση. Το ίδιο βράδυ, παρουσίασε ελαφρές ζαλάδες και μετεωρισμό, έπεσε για ύπνο νηστική και αποκαμωμένη, ξύπνησε το πρωί ένα ερείπιο, πήρε το δεύτερο χάπι, στις 2 ώρες είχε γεμίσει κοκκινίλες, στις τρεις είχε αφόρητο κνησμό και δύσπνοια, στις 4 την πήγαμε στο Περιφερειακό Κορίνθου, στις έξι την μεταφέρανε με αναφυλαξία στο Γενικό Κρατικό.

Τρεις μέρες αργότερα την επιστρέψαμε στο σπίτι, τα «Έξυπνα Κιλά» της τα αντικατέστησε ο γιατρός με κορτιζόνη για τρεις βδομάδες πρωί – βράδυ (Medrol των 16) και έτσι η δόλια η θεία που ήθελε να καταπλήξει τα πλήθη ως Τζέσικα Ράμπιτ με κατακόκκινο φόρεμα κολλητό από τους Dolce Gabbana, εμφανίστηκε στο γάμο της κορούλας της σαν Ντέμης Ρούσσος, με μια κατάλευκη κελεμπία που πρόλαβε τελευταία στιγμή και της έραψε η κυρά Αντιγόνη η μοδίστρα από το Ξυλόκαστρο, που δούλευε παλιά στην Πριμαβέρα στα τεντόπανα.

Στο γαμήλιο γλέντι τσακωθήκαμε οικογενειακώς για το τι πήγε στραβά, αν έφταιγε η κυρά Ιουλία με τα «Έξυπνα Κιλά», η τηλεόραση, η Εταιρία, ο τηλεπαρουσιαστής, αυτό το κοντοπούτανο η Ισμήνη Φ. από το Χιλιομόδι που την παρέσυρε, ή η θεία που ήταν εύπιστη, ξεροκέφαλη και αλλεργικιά.

Η θεία τσαντίστηκε, μας παράτησε, και σηκώθηκε και χόρεψε ένα τσιφτετέλι ξεγυρισμένο – το Κόκκινο Φουστάνι – με την κελεμπία της να ανεμίζει και να μαγεύει την ομήγυρη, κι ας μην είχαν δουλέψει τα «Έξυπνα Κιλά», κι ας ήταν και 6 οκάδες χουνδρίτερη, κι εμείς χτυπάγαμε σαν υπνωτισμένοι παλαμάκια, συμφωνώντας επιτέλους ότι πολλές φορές στη ζωή βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος και άλλες φορές πάλι παρασυρόμαστε από το επίθετο και χάνουμε – ή δε χάνουμε – το ουσιαστικό.

Υ.Γ. 1 Η ζωγραφιά, Γάμος εν Κορίνθω, δια χειρός και καρδίας Βασίλειου του Αγαπητού

Υ.Γ. 2. Μουσική Υπόκρουση: Something Stupid – Frank and Nancy Sinatra

4 thoughts on “Τα Έξυπνα Κιλά

Add yours

 1. Για τη θεία Ηλέκτρα βάζω στο πικάπι το electricity των O.M.D.
  Δικό της.
  Απολαυστικός Mesylix όπως πάντα.

  Like

  1. Αγαπημένο της γενιάς μας και ταιριάζει γάντι και στη θεία, ανάλαφρο, χορευτικό, σαν κελεμπία 😉

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: